Fyto-oestrogenen

Wat zijn fyto-oestrogenen?

Een fyto-oestrogeen is een stof die natuurlijk aanwezig is in planten en wiens chemische structuur dicht ligt bij die van oestradiol, één van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn isoflavonen, onder meer daïdzeïne en genisteïne.
Deze stoffen worden teruggevonden in minstens 300 planten en binden zich zoals echte oestrogenen aan de steroïdreceptor.
Sommige moeten in de darm worden afgebroken door specifieke bacteriën en verkrijgen dan pas hun uiteindelijke werking.

Werking

Het grote nadeel van deze fyto-oestrogenen is dat ze niet onder de klasse medicatie vallen en dus niet strikt gereglementeerd zijn. Vandaar een oneindig aantal soorten en samenstellingen.
Ook dient hun werking niet te worden bewezen gezien ze onder de categorie voedingssupplementen vallen.

De studies die hun werking “bewijzen” zijn steeds veel te klein (naar aantal dames toe die deelnemen) zodat hun werking t.o.v. een placebo meestal niet statistisch te bewijzen valt. Ook hun veiligheid kan door deze kleine studies niet bewezen worden.

 
Samengevat is het een grote groep van min of meer actieve bestanddelen, waarvan de werking niet zo goed is bestudeerd, en waarvan de veiligheid nooit echt werd nagegaan.